FriskaSteg start

FriskaSteg start

Hälsa, Välmående & Glädje

Hälsa, att vara hälsosam & må bra, ska det vara vardagslyx?

Jag brinner för välmående, något som för mig innebär friluftsliv, motion och träning. En annan sak jag verkligen gillar att göra är att inspirera andra till att utvecklas och prestera mera. Hjälpa dem att ta nya friska steg mot ett gott liv enligt deras förutsättningar. Här i bloggen hoppas jag du hittar en drös inspiration för att utveckla dina egna förutsättningar.

Hör gärna av dig i något av inläggen eller skicka ett mail till: annika@friskasteg.se

Hitta tillbaka, hitta meningen

Att varaPosted by Annika 14 May, 2017 20:28

Hitta mitt Ikigai!

Just nu känns det som om jag tappat min ikigai. Eller i alla fall blivit tvungen att lägga den åt sidan. Fast, måste jag det egentligen? Och hur bra är det att inte ha sin ikigai att följa varje morgon man vaknar?

Det japanska ordet ikigai betyder ungefär ”reason for being”; meningen med mitt liv. Fast ändå inte riktigt, det handlar mer om min egen anledning till att gå upp på morgonen, den inre tillfredställelsen man får under dagen. Saker men älskar att göra, brinner för, det som ger mitt liv mening. Japp, vi har inte alla formulerat vårt ikigai och det krävs en hel del rannsakan för att komma på det och ibland upptäcker man det när det försvinner...

Jag har aldrig uttalat mitt ikigai men jag har heller aldrig saknat det förut. Alltid har jag vaknat med ett leende på läpparna, gått hela dagen och bara känt att allt är bra och att jag har ett bra och givande liv. Men så plötsligt är allt inte så bra mer. (Får man ens säga så?) Dagen är inte alltid ett leende och en tillfredsställelse.
Något jag inte kan ta på saknas, en avund smyger sig in tillsammans med negativa vibbar och tankar. Eftersom jag älskar att läsa och läser allt jag kommer över och lite till så satt jag plötsligt med en text om bitterhet framför mig. Men det kräver ett nytt inlägg som du får vänta på ett tag för så mycket negativt vill jag inte dela med mig av så här på en gång smiley Istället får ni ett boktips, Garcia och Miralles bok: Ikigai, hitta din väg till ett långt och lyckligt liv.Definitivt värd att läsa medan du funderar över vad du gör av ditt liv och vad du egentligen vill göra.

Tillbaka till min borttappade, förlorade eller som jag bitvis känner det, stulna, ikigai. Det är väl en sak att komma till insikt om att man bytt fokus och har en ny ikigai, en annan sak att bli utmanövrerad och känna att man inte har kontroll över förlusten av sin ikigai. Och det är ungefär så jag känner mig – utmanövrerad. Förr, när jag styrde mina 24 timmar alldeles själv kunde jag välja vad jag skulle lägga tiden på. Skriva, påta i trädgården, läsa, träna, inspirera andra, laga mat... Alla sådana där saker som jag tycker väldigt mycket om att göra och som ger mig tillfredställelsen i slutet av dagen, ger mig inspiration på morgonen till ännu en härlig dag. Det måste väl ändå ha varit mitt ikigai, inte en sak utan flera. Eller var det kanske att sprida inspiration och glädje genom olika saker? Alla sakerna gjorde att jag kände att jag utvecklades, lärde mig något och fick tillfredsställelse i att dela med mig av det jag visste/lärde mig/kunde till er som kikar in här på FriskaSteg. Till er som läser mina reportage eller ber om tips och råd.

Så har jag plötsligt en kropp som inte funkar som jag vill. En kropp som hindrar mig från vissa saker och som helt enkelt är besvärlig och inte tydlig med vad som är fel. Något är fel och jag kan inte hoppa upp på morgonen för tårna måste rätas ut. Foten skjuter inte ifrån, jag går sakta. Och nu säger farbror doktorn (nr 4) att jag INTE får hoppa. INTE får springa.

Min kropp har utmanövrerat mig från min ikigai.

Okey. Nu gäller det att INTE låta negativa tankar ta över, inte bli bitter inte... Äh, Nu gäller det att hitta min ikigai. Jag tror nämligen inte att en människa är statisk och inte kan hitta nya meningar och mål. Eller så kan vi inte det utan måste hitta nya vägar att nå de gamla målen. Bara byta ut det där ultraloppet... Mot?! Någon som har ett förslag smiley ?  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.