FriskaSteg start

FriskaSteg start

Hälsa, Välmående & Glädje

Hälsa, att vara hälsosam & må bra, ska det vara vardagslyx?

Jag brinner för välmående, något som för mig innebär friluftsliv, motion och träning. En annan sak jag verkligen gillar att göra är att inspirera andra till att utvecklas och prestera mera. Hjälpa dem att ta nya friska steg mot ett gott liv enligt deras förutsättningar. Här i bloggen hoppas jag du hittar en drös inspiration för att utveckla dina egna förutsättningar.

Hör gärna av dig i något av inläggen eller skicka ett mail till: annika@friskasteg.se

Tidstjuvar och energitjuvar

HälsaPosted by Annika 03 May, 2017 16:17

När jag var liten ville jag bli bibliotekarie. Det var en helt självisk önskan för jag ville sitta i det där rummet med alla de där böckerna, läsa sida upp och sida ner. Sluka bok efter bok. Första praon vi gjorde var på skolan och jag valde förstås bibblan. Under den vecka jag var där fick jag inte läsa en enda bok. Visst fick jag läsa OM en del böcker, läsa baksidor och organisera dem i rätt hylla. Men inte bläddra, fångas, läsa lite eller läsa hela boken. Valde som ni vet ett annat yrke.

Sedan kom internet. Plötsligt ”bor” jag i det där biblioteket, trots allt. Mitt kontor har hyllmeter av böcker och i datorn... smiley Japp, där i datorn finns mer att läsa och lära mig än jag någonsin kommer att hinna med. Dessutom så nära, så nära. Just där, i närheten, kommer tidstjuven in. Det gäller att skilja på tidstjuv och energitjuv. På Måbra-vandringarna jag arrangerar i Vindelfjällen varje höst(31/8-3/9 i år) är det ett givet ämne. Sortera ut, hitta möjligheter men framför allt erkänna vad som är vad. Internet är en tidstjuv för mig, Facebook en energitjuv. Alltså kan jag vända på mitt timglas och tänka ”En vändning sedan öppnar jag inte en ny sida/länk.” Måste förstås erkänna nu direkt att det ofta blir två vändningar. Facebook å andra sidan väljer jag att inte öppna alls många dagar eftersom det är en energitjuv som ofta får mig in på negativa tankar. Får mig att bli irriterad trots att jag inte kan påverka, får mig att bli frustrerad och uppretad i allmänhet. Ibland även utan att jag först märker det.

Att googla är häftigt, ibland hitta man ”fel” men kommer ändå rätt på något sätt, hittar bra sidor jag inte visste jag ville veta mer om. Som tur är har jag ett talesätt som jag försöker leva efter –ibland. ”Den som aldrig går vilse får inte se något nytt” – det gäller både stickspår på nätet, stigar i skogen och även människor jag möter – pratar jag aldrig med andra än mina vänner så får jag ju aldrig höra nya vinklar.

Häromdagen sökte jag på dieter – 5:2 men också 16:8 men kom inte håg vad den egentligen hette så jag kom in på 6:1 (vs. 24-7 smiley ) – väldigt intressant. Kräver definitivt sitt eget inlägg och det lär komma men sammanfattningsvis handla det om att lägga in ett vilodygn för att bryta vardagsmönstret. Att välja en XX-fri dag i veckan för att balansera upp de andra ständigt uppkopplade dagarna utan ro. Jag blev förstås tvungen att googla Tomas Sjödin som myntat uttrycket och låna hans bok Det är mycket man inte måste, på biblioteket. Så härliga tankar, så skönt att någon annan sätter ord på dessa tids- och energitjuvar. På alla dessa saker man gör som bara tar upp ens tid utan att egentligen ge något av substans tillbaka. Nä, mera strömavbrott i vardagen!  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.