FriskaSteg start

FriskaSteg start

Hälsa, Välmående & Glädje

Hälsa, att vara hälsosam & må bra, ska det vara vardagslyx?

Jag brinner för välmående, något som för mig innebär friluftsliv, motion och träning. En annan sak jag verkligen gillar att göra är att inspirera andra till att utvecklas och prestera mera. Hjälpa dem att ta nya friska steg mot ett gott liv enligt deras förutsättningar. Här i bloggen hoppas jag du hittar en drös inspiration för att utveckla dina egna förutsättningar.

Hör gärna av dig i något av inläggen eller skicka ett mail till: annika@friskasteg.se

Supermat - lök

MatPratPosted by Annika 04 Nov, 2015 21:26

Läste precis ett recept som börjar med ”Skiva 10 vitlöksklyftor på längden och låt dem sakta knappt brynas i 1 dl olivolja.” Tanken på att vara så varsam med tillagningen att man ska skiva klyftorna på längden fick mig att tänka på lökens alla suveräna egenskaper. Inte konstigt att Allium släktet är en super(intressant) råvara i alla dess former, färger och lukter!

Nästa säsongs vitlök har tagit sig och ser ungefär ut som den som kikade upp i våras.

En huskur som jag dock inte tror på är den där mot öroninflammation, fast då igen så har jag ju inte provat... Alltså att dela en lök och lägga snittytan mot örat, knyta om och sova med den. En annan huskur mot influensa och problem i över delen av luftvägarna är att försiktigt värma två skalade och delade lökar per fot, snöra in dem i något tyg och sedan lägga tyget under din fotsula i en yllesocka och sova med den. Dessutom bör du vara varm och sängen lika så för att kroppen ska ta åt sig alla nyttigheter från löken. Här bygger tanke mycket på zonterapi och fötternas direktkoppling till hela kroppen. Näpp, har inte provat det heller. Håller mig till lök som jag intar oralt.

Skörden av superråvaran gul- och rödlök var rätt bra i år även om den aldrig räcker långt för den är försvinnande go’.

Ett kök utan lök är som ett kärleksförhållande utan säng – med andra ord väldigt viktig i matlagningen smiley Just nu när gullök är så billig passar jag på att göra storkok av löksoppa smiley Mums! Fryser ner några liter i mjölktetror så de passar bra att stapla och njuter lite då och då under vintern utan att gråta för mycket.

Sänka fetthalten i blodet...

Hästar som led av blodpropp i benet framgångsrikt behandlats med lök och vitlök vilket ledde till vidare studier som visade att både stekt och kokt lök motverkar den blodproppsbildande tendens som uppträder efter fettrika mål. Det står även skrivet någonstans att Linné sa: ” den som tar vitlök i munnen på fastande mage skadas icke av att dricka okänt vatten...” Kanske värt att ha med vitlök på resa, förklarar dessutom den rika förekomsten av vitlök i vissa kök. Mer lök alltså! Har du något lökrikt recept får du gärna dela med dig – här, på mailen eller på min FB-sida!  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.