FriskaSteg start

FriskaSteg start

Hälsa, Välmående & Glädje

Hälsa, att vara hälsosam & må bra, ska det vara vardagslyx?

Jag brinner för välmående, något som för mig innebär friluftsliv, motion och träning. En annan sak jag verkligen gillar att göra är att inspirera andra till att utvecklas och prestera mera. Hjälpa dem att ta nya friska steg mot ett gott liv enligt deras förutsättningar. Här i bloggen hoppas jag du hittar en drös inspiration för att utveckla dina egna förutsättningar.

Hör gärna av dig i något av inläggen eller skicka ett mail till: annika@friskasteg.se

Ät upp ditt ogräs

MatPratPosted by Annika 23 Jun, 2015 20:54

Precis så hette en föreläsning jag höll för ett antal år sedan vid en kvinnofrukost. Den handlade om hur vi väljer att se på saker och ting. Ser jag det positivt eller negativt? Gör jag det till ett problem eller en utmaning? Är de hinder som ligger på min väg något jag tar till mig och utvecklas av eller kämpar jag mig över dem och springer vidare, eller undviker jag dem helt... Skrev om det i ett inlägg tidigare..

Föreläsningen ja J Att äta upp sitt ogräs handlar också om hur vi ser på saker och ting. Ogräs eller nyttoväxt? Ogräs eller vacker blomma? Jag har alltid önskat mig ett stort trädgårdsland men vad det innebär visste jag inte när jag bodde kvar uppe i kalla Malmberget. Här där sommaren är drygt en månad längre och temperaturen många grader varmare och det står ett blommande äppelträd i trädgården så vet jag vad växtkraft vill säga – och jag har valt att se bland annat nässlor på ett nytt sätt. För helt ärligt så kommer jag aldrig att orka lägga ner så mycket tid på att rensa bort dem som det krävs och för att jag inte ska ”gå in i väggen” eller bli frustrerad så väljer jag att glatt presentera mitt Nässel-land för dem som är intresserade av att se min köksträdgård. Sparris, bönor, rotfrukter, lökar, sallader, kålsorter och bärbuskar visar jag glatt. Sedan pekar jag mot bortre änden och säger: Och där är min nässelodling! Gissa om folk blir fundersamma smiley Nässelodlingen tidigare i våras

Att välja hur vi ser på saker och ting gör också att vi bygger bort negativa tankar och känslor, dessutom kan vi ofta vända saken till just något positivt. Nässlor tillexempel är ett suveränt gödselmedel för resten av odlingarna. Dessutom innehåller de mycket c-vitamin, järn, kalcium, fosfor, kisel, mangan och svavel samt hämmar det enzym som gör att prostatan växer. Rena supermaten med andra ord. Jag plockar de jag hinner och förväller och fryser in om jag inte använder dem direkt. De som hinner växa upp gör jag gödselvatten på och toppbladen plockar jag ibland och torkar för att ha i bröd och müsli. När jag kört ner kvickrot och nässlor med trimmen kommer det upp en ny laddning nässlor och jag får möjlighet till en andra skörd – om jag nu är intresserad.

Imorgon är det plockdags, ska göra nässelpesto och stuvad nässla med fetaost. Björkens musöron är förresten också en bra C-vitaminkälla och gott att göra pesto av, lite sent för i år men kom ihåg dem till nästa år. Våtarven däremot... full av näringsämnen och perfekt att ha med i salladen. Ut och prova!

Och DU! Du väljer själv hur du vill se och tackla ett problem - förlåt - en utmaning, är det något du växer av? som du springer ifrån? eller som du behöver hjälp med? Det viktiga är att du tar ett aktivt beslut och tar kontrollen själv!

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.