FriskaSteg start

FriskaSteg start

Hälsa, Välmående & Glädje

Hälsa, att vara hälsosam & må bra, ska det vara vardagslyx?

Jag brinner för välmående, något som för mig innebär friluftsliv, motion och träning. En annan sak jag verkligen gillar att göra är att inspirera andra till att utvecklas och prestera mera. Hjälpa dem att ta nya friska steg mot ett gott liv enligt deras förutsättningar. Här i bloggen hoppas jag du hittar en drös inspiration för att utveckla dina egna förutsättningar.

Hör gärna av dig i något av inläggen eller skicka ett mail till: annika@friskasteg.se

Stillastittande - värsta grejen

HälsaPosted by Annika 28 Mar, 2015 21:50

Mer hälsostress... det är lätt att bli stressad över alla nya rön som kommer om hälsa och välmående men innan du stressar upp dig så fundera på varför du blir stressad. Är det så att du faktiskt behöver förbättra din vardag för att må bättre och få bättre hälsa eller lever du redan sunt och gott? Så gott att du kan skumma igenom detta inlägg och tänkta att ”Precis! Så gör jag ju redan.”

Ett av de senare rönen som spär på hälsostressen är detta med stillasittande. Vet du att det är värre att sitta i timmar och sedan ”idiot-träna” en timme eller två än att röra på sig kontinuerligt men aldrig ”träna”? Alltså, långvarigt stillasittande varje dag innebär en större risk för de flesta av våra folksjukdomar oberoende av övrig fysisk aktivitet. En stor studie på över 200 000 personer i Australien visade att de som satt i mer än 11 timmar per dygn löpte 40% större risk att dö i förtid jämfört med dem som satt ca en tredjedel av den tiden.

Ett lätt botemedel är förstås att röra på sig, eller i alla fall resa på sig för det räcker med korta bensträckare här och där så få inte panik. Ha inte allt så välplanerat bara smiley Se till så du måste gå till skrivaren, ta gärna en extra sväng till tvättstugan för att se om tvätten är klar istället för att vänta en halvtimme och vara säker. Parkera längst bort på parkeringen så du måste gå tio meter extra. Ställ dig upp när du pratar i telefon istället för att sitta vid skrivbordet. Även om du inte har ett höj- och sänkbart skrivbord kan du stå upp när du öppnar och läser din e-post, sitt när du skriver svar. Varför ringa/maila till en kollega i rummet bredvid? Gå dit och prata ansikte mot ansikte. Stå och ta en kaffe med vännerna/kollegor istället för att sitta ner och när ni har något att diskutera ta en promenad. Om jag fick införa EN sak i arbetslivet skulle det vara att ha promenad-möten. Att under en promenad diskutera det som ska diskuteras för i rörelse flyter både tankar och idéer friare än nedsjunkna i en stol. Dessutom får alla en liten endorfinkick som ger mer energi även efter mötet. Så, stirra dig inte blind på om du hinner träna eller inte utan se till att du i alla fall slutar sitta still för länge!  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.