FriskaSteg start

FriskaSteg start

Hälsa, Välmående & Glädje

Hälsa, att vara hälsosam & må bra, ska det vara vardagslyx?

Jag brinner för välmående, något som för mig innebär friluftsliv, motion och träning. En annan sak jag verkligen gillar att göra är att inspirera andra till att utvecklas och prestera mera. Hjälpa dem att ta nya friska steg mot ett gott liv enligt deras förutsättningar. Här i bloggen hoppas jag du hittar en drös inspiration för att utveckla dina egna förutsättningar.

Hör gärna av dig i något av inläggen eller skicka ett mail till: annika@friskasteg.se

Jobb lunch

MatPratPosted by Annika 13 Aug, 2013 11:42

Att äta ”al desco” är inte ännu ett positivt Italien-inspirerat matfenomen utan ett negativt sådant. Tyvärr är vi många som då och då känner att lunchrasten inte räcker till eller så tror vi att vi är smarta och sparar in lite tid genom att äta vid skrivbordet istället för att sitta vid ett matbord och äta. Om jag äter vid skrivbordet/datorn istället för att ta tid att äta i matsalen/fikarummet så hinner jag med ett gympass, en löprunda eller ett yogapass kanske man tänker. Men tänk igen! Mattider och rutinerna runt ätandet är ungefär lika viktiga som vad du äter.

En Omegarik sallad blir inte densamma om den hastas in i munnen.

Äter du ”al desco” och då inkluderar jag skrivbordet, datorn, Tv:n, tidningen etc. så blir måltiden inte en lugn återhämtning då kroppen känner vad den får i sig. Då du känner vad och hur mycket du äter. Vad maten smakar och om du verkligen är mätt eller behöver äta mer. Att äta medan man gör något annat innebär att du inte är medvetet närvarande i ätandet och framför allt yngre personer kan få olika (om än enkla) matstörningar. Ligger vår koncentration på något annat medan vi äter smakar maten mindre, vi äter mer och fortare, blir inte lika mätta på samma mängd mat och framför allt. Måltiden blir inte en energigivande paus och matupplevelse.

Halva matupplevelsen är givetvis matlagningen, även i cykelkläder på väg mot träning. Förberedelser gör både träningen bättre och måltiden mer njutbar.

Så du som tror du gör en hälsoförtjänst genom att skynda dig att klämma in ett pass under lunchen och slänga i dig maten medan du utför andra uppgifter; Tänk om! Tänk rätt! Och tanka rätt energi & mängd smiley

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.