FriskaSteg start

FriskaSteg start

Hälsa, Välmående & Glädje

Hälsa, att vara hälsosam & må bra, ska det vara vardagslyx?

Jag brinner för välmående, något som för mig innebär friluftsliv, motion och träning. En annan sak jag verkligen gillar att göra är att inspirera andra till att utvecklas och prestera mera. Hjälpa dem att ta nya friska steg mot ett gott liv enligt deras förutsättningar. Här i bloggen hoppas jag du hittar en drös inspiration för att utveckla dina egna förutsättningar.

Hör gärna av dig i något av inläggen eller skicka ett mail till: annika@friskasteg.se

Dags för årets Må bra-vandring

På gång 2018Posted by Annika 09 Jun, 2018 20:28

Och att må bra är just vad jag och alla deltagarna brukar göra, med råge. Bara att börja planera för Må bra-vandringen gör att jag får en lyckokänsla och börjar må ännu bättre.
Att ha ett mål där jag vet att jag kommer att trivas, även om det skulle regna varje dag (vilket det ännu aldrig gjort) får mig att gå igång.

Jag hoppas att även du känner att Må bra-vandringen är något som kan få dig att slappna av, stressa ner, samla energi och få en lyckokänsla i kroppen. För just det ger Må bra-vandringen mig och det vill jag också ge dig.

Läs filen här nedan och funderar. Hör av dig med frågor och diskutera på FriskaStegs facebooksida så får fler svar på sina eventuella funderingar.
  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post277

Nygamla tankar och tankebanor

Att varaPosted by Annika 09 Jun, 2018 19:51

Idag gör jag definitivt inte som jag alltid gjort (och får samma resultat som jag alltid fått).

Jag går inte åt det vanliga hållet, kör inte det vanliga passet med mina (o)vanliga deltagare och jag tänker inte mina vanliga tankar. Idag är allt totalt annorlunda och jag lovar att jag kommer att ha så mycket nytt i huvudet när dagen är slut att morgondagen kommer att vara helt underbar av bara farten.

Hoppas även DU gör något du inte alls brukar göra... Kanske pratar du med personer du inte brukar prata med, kanske tar du en annan väg till/från jobbet än du brukar och kanske testar du ett helt annat träningspass än du brukar.

För som jag började inlägget – om du gör som du alltid gjort får du samma resultat som du alltid fått. Och var är utvecklingen med det?! Även om vi gillar där vi är så vill vi väl oftast utvecklas, om än bara en aning? Att utvecklas betyder inte automatiskt att vi ska bli något annat utan att vi ska bli en ”bättre” version av det fina vi redan är. Om vi alltid kör samma träning med samma motstånd så blir vi varken snabbare, starkare, rörligare eller får bättre kondis. Om vi alltid tänker i samma banor så skapar vi inte något nytt. Får inte nya infallsvinklar och om vi inte lär känna nya personer får vi inte ta del av nya åsikter och erfarenheter.

Jag vill fortsätta att utvecklas – vill du? Vilken liten ”nyhet” ska DU prova idag?  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post276

Motionsvandring

Turer som gåttPosted by Annika 20 Aug, 2017 21:52
Under senare delen av sommaren har vi här i Harads motionsvandrat ett antal gånger. Kanske har du sett evenemanget på Facebooksidan, kanske inte. Varje gång har jag haft privilegiet att få prata med en ny person som, kanske inte är okänd för mig men inte någon jag känner desto mer. Vissa i gruppen har varit konstanta, andra har kommit och gått. Varje gång har varit en ny upplevelse och jag måste säga att så givande samtal och trevligt umgänge är en enorm energipåfyllning.
Att ta med andra personer längs nya stigar, både fysiskt och mentalt, lockar mig. Att få visa, inspirera och motivera till nya upptäckter och samtidigt få ta del av det som den andra ser och upplever ger mig energi. TACK för att ni följer med!

Det hinner nog bli några fler motionsvandringar innan snön lägger sig. Fast, man kan ju ta snöskor... Ta med din vän och ge er ut på lite "Walk and talk". Man tänker nämligen väldigt bra samtidigt som man går och så får man tid att tänka efter innan man svara också, något som inte alltid händer vid ett fikabord. smiley  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post275

Träning är en upplevelse

HälsaPosted by Annika 23 Jul, 2017 22:16

Fler och fler inser att träning inte är något tråkigt man ska klämma in i schemat, jäkta till och må dåligt över för att man inte hinner med. Istället har träning blivit var mans möjlighet till umgänge, upplevelser och hälsa. Japp, precis så är det smiley

Visst, du som tränar för att prestera, som har ett tävlingsmål (mot dig själv eller andra) måste givetvis fokusera och träna grenspecifikt till stor del men alla vi andra.... Vi som inte hittat något mål, som inte gillar att tävla, som bara tränar som motion – för hälsan. Vi kan definitivt rensa i kalendern och göra många saker samtidigt.
Samla gänget och gå ut och promenera!

Boka in en skogsvandring med kompisarna och prata igenom allt det där ni inte hinner annars. Ta med partnern ut och cykla och styr kosan till ett café som det tar en timme att cykla till så får ni mycket bonustid tillsammans. Vilken naturupplevelse skulle du vilja hinna med i sommar? Fundera och fråga sedan någon i din närhet om den vill hänga på. Tränar ni på fjället? I älven? På ängen? Naturen är hälsa för kropp och själ. Och så alla bonusar då... Jag och en kompis simmar i sjön, det blir inte så mycket snack men ändå mer än man tror smiley  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post274

Står du stadigt?

TräningPosted by Annika 23 Jul, 2017 22:07

Har du tänkt på hur stor del av dagen du använder dina fötter? Visserligen kommer larmrapport efter larmrapport om att vi sitter för mycket men däremellan, och under tiden också beroende på vad du har på fötterna förstås.

Har du tittat på dina fötter nyligen?

Vi tränar kroppen; starkare, uthålligare, snabbare och smidigare ska vi hela tiden bli. Men hur många kommer ihåg att ta hand om det som håller oss uppe? Och just nu tänker jag inte på ryggraden utan grunden, fötterna.

Vi ska stå på dem i 90 år, förhoppningsvis. Okey då, minus det där första året då vi kröp ;-) Men du förstår min poäng?

Balansboll är bra för mer än fötterna/vristerna. Den stärker varje led från fot till huvud, dessutom blir ju balansen suverän. Kan du skriva ditt namn i luften och ändå stå kvar med andra foten? Duktigt!

Om vi inte tar hand om våra fötter så kommer små krämpor så småningom att leta sig genom fötterna och upp i huvudet. Bokstavligen. Om vi tar hand om fötterna kommer de att bära skelettet på ett bättre sätt vilket gör att vi kan undvika vissa slitningar i knän, höfter, rygg, axlar och alltså huvudvärk. Ofta är det en krämpa som resulterar i en annan och fötterna, de får ta många stötar genom åren.

En tuggleksak för hunden kan man gärna massera fötterna med.

Rulla en studsboll under foten när du sitter vid skrivbordet gör susen mot hälsporre och masserar stora "senan" under foten, plantar fascian

Ta hand om dina fötter så går du garanterat lättare fram genom livet!  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post273

Nyttigt och Gott

MatPratPosted by Annika 26 Jun, 2017 23:21

Gott från trädgården

Karin frågade efter mitt recept på rostade rabarberremmar som ska med på årets Måbra-vandring och här kommer det smiley Njut! Men du gör det mer om du sitter på en fjällsida och spanar ut över vidderna!

Hör du till dem som skalar rabarberna innan du ska göra paj? I så fall har jag det perfekta godiset du kan göra med skalet. Skalar du dem inte så får du väl göra det för en gångs skull (lovar dock att det blir fler än en gång).

Skär av den röda biten 10 cm längst ner på 5-6 rabarberstjälkar, att bara dra loss ”skalet” blir för tunt så ta en osthyvel och hyvla varje sida.

Blanda runt med 2-3 msk strösocker och 1 msk muskovadosocker och lägg sedan i en gryta och rör på svag värme tills sockret smält och rabarberskalen vattnar sig. Låt sjuda 1-2 minuter till.

Nu kommer JOBBET smiley

Lägg bitarna på en bakplåtsklädd plåt. Försök släta till dem vilket jag gör genom att dra dem genom min stora matpincett. Eller använd fingrarna, eller lägg bara ut dem men då torkar de sämre och skillnaden mellan tjocka och tunna gör torkningen ojämn = brännrisk.

Torka i ugn på 150grader i ca 8 min, sedan rostar du dem på 200 grader i 2-3 min.

Låt torka en stund innan du lyfter upp dem och... oj, tog de slut? Nåväl, sommaren är inte slut än så du hinner en vända till smiley

  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post272

Hitta tillbaka, hitta meningen

Att varaPosted by Annika 14 May, 2017 20:28

Hitta mitt Ikigai!

Just nu känns det som om jag tappat min ikigai. Eller i alla fall blivit tvungen att lägga den åt sidan. Fast, måste jag det egentligen? Och hur bra är det att inte ha sin ikigai att följa varje morgon man vaknar?

Det japanska ordet ikigai betyder ungefär ”reason for being”; meningen med mitt liv. Fast ändå inte riktigt, det handlar mer om min egen anledning till att gå upp på morgonen, den inre tillfredställelsen man får under dagen. Saker men älskar att göra, brinner för, det som ger mitt liv mening. Japp, vi har inte alla formulerat vårt ikigai och det krävs en hel del rannsakan för att komma på det och ibland upptäcker man det när det försvinner...

Jag har aldrig uttalat mitt ikigai men jag har heller aldrig saknat det förut. Alltid har jag vaknat med ett leende på läpparna, gått hela dagen och bara känt att allt är bra och att jag har ett bra och givande liv. Men så plötsligt är allt inte så bra mer. (Får man ens säga så?) Dagen är inte alltid ett leende och en tillfredsställelse.
Något jag inte kan ta på saknas, en avund smyger sig in tillsammans med negativa vibbar och tankar. Eftersom jag älskar att läsa och läser allt jag kommer över och lite till så satt jag plötsligt med en text om bitterhet framför mig. Men det kräver ett nytt inlägg som du får vänta på ett tag för så mycket negativt vill jag inte dela med mig av så här på en gång smiley Istället får ni ett boktips, Garcia och Miralles bok: Ikigai, hitta din väg till ett långt och lyckligt liv.Definitivt värd att läsa medan du funderar över vad du gör av ditt liv och vad du egentligen vill göra.

Tillbaka till min borttappade, förlorade eller som jag bitvis känner det, stulna, ikigai. Det är väl en sak att komma till insikt om att man bytt fokus och har en ny ikigai, en annan sak att bli utmanövrerad och känna att man inte har kontroll över förlusten av sin ikigai. Och det är ungefär så jag känner mig – utmanövrerad. Förr, när jag styrde mina 24 timmar alldeles själv kunde jag välja vad jag skulle lägga tiden på. Skriva, påta i trädgården, läsa, träna, inspirera andra, laga mat... Alla sådana där saker som jag tycker väldigt mycket om att göra och som ger mig tillfredställelsen i slutet av dagen, ger mig inspiration på morgonen till ännu en härlig dag. Det måste väl ändå ha varit mitt ikigai, inte en sak utan flera. Eller var det kanske att sprida inspiration och glädje genom olika saker? Alla sakerna gjorde att jag kände att jag utvecklades, lärde mig något och fick tillfredsställelse i att dela med mig av det jag visste/lärde mig/kunde till er som kikar in här på FriskaSteg. Till er som läser mina reportage eller ber om tips och råd.

Så har jag plötsligt en kropp som inte funkar som jag vill. En kropp som hindrar mig från vissa saker och som helt enkelt är besvärlig och inte tydlig med vad som är fel. Något är fel och jag kan inte hoppa upp på morgonen för tårna måste rätas ut. Foten skjuter inte ifrån, jag går sakta. Och nu säger farbror doktorn (nr 4) att jag INTE får hoppa. INTE får springa.

Min kropp har utmanövrerat mig från min ikigai.

Okey. Nu gäller det att INTE låta negativa tankar ta över, inte bli bitter inte... Äh, Nu gäller det att hitta min ikigai. Jag tror nämligen inte att en människa är statisk och inte kan hitta nya meningar och mål. Eller så kan vi inte det utan måste hitta nya vägar att nå de gamla målen. Bara byta ut det där ultraloppet... Mot?! Någon som har ett förslag smiley ?  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post271

Energipåfyllning

Turer som gåttPosted by Annika 12 May, 2017 23:19

Dags att njuta av fjällens vidder?

Vad härligt att få vandra över fjället, se vad som dyker upp bakom nästa krön, bakom nästa krok. Att stå och se ut över vidderna från ett krön, en topp eller spana ut över en fjällsjö och se toppar resa sig där borta...
Det och lite till gör vi under några dagars Må bra-vandring i månadsskiftet aug-sept!Önskningar om att få vandra längre brukar komma från Må bra-vandringsgästerna när vi sitter i stugan efter en dag på fjället och som tur är har vi fyra dagar ett njuta av fjäll och vidder.

Här är årets paket – En fjällvandring under enkla former i storslagen miljö.

Välkommen att höra av dig!  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post270

Tidstjuvar och energitjuvar

HälsaPosted by Annika 03 May, 2017 16:17

När jag var liten ville jag bli bibliotekarie. Det var en helt självisk önskan för jag ville sitta i det där rummet med alla de där böckerna, läsa sida upp och sida ner. Sluka bok efter bok. Första praon vi gjorde var på skolan och jag valde förstås bibblan. Under den vecka jag var där fick jag inte läsa en enda bok. Visst fick jag läsa OM en del böcker, läsa baksidor och organisera dem i rätt hylla. Men inte bläddra, fångas, läsa lite eller läsa hela boken. Valde som ni vet ett annat yrke.

Sedan kom internet. Plötsligt ”bor” jag i det där biblioteket, trots allt. Mitt kontor har hyllmeter av böcker och i datorn... smiley Japp, där i datorn finns mer att läsa och lära mig än jag någonsin kommer att hinna med. Dessutom så nära, så nära. Just där, i närheten, kommer tidstjuven in. Det gäller att skilja på tidstjuv och energitjuv. På Måbra-vandringarna jag arrangerar i Vindelfjällen varje höst(31/8-3/9 i år) är det ett givet ämne. Sortera ut, hitta möjligheter men framför allt erkänna vad som är vad. Internet är en tidstjuv för mig, Facebook en energitjuv. Alltså kan jag vända på mitt timglas och tänka ”En vändning sedan öppnar jag inte en ny sida/länk.” Måste förstås erkänna nu direkt att det ofta blir två vändningar. Facebook å andra sidan väljer jag att inte öppna alls många dagar eftersom det är en energitjuv som ofta får mig in på negativa tankar. Får mig att bli irriterad trots att jag inte kan påverka, får mig att bli frustrerad och uppretad i allmänhet. Ibland även utan att jag först märker det.

Att googla är häftigt, ibland hitta man ”fel” men kommer ändå rätt på något sätt, hittar bra sidor jag inte visste jag ville veta mer om. Som tur är har jag ett talesätt som jag försöker leva efter –ibland. ”Den som aldrig går vilse får inte se något nytt” – det gäller både stickspår på nätet, stigar i skogen och även människor jag möter – pratar jag aldrig med andra än mina vänner så får jag ju aldrig höra nya vinklar.

Häromdagen sökte jag på dieter – 5:2 men också 16:8 men kom inte håg vad den egentligen hette så jag kom in på 6:1 (vs. 24-7 smiley ) – väldigt intressant. Kräver definitivt sitt eget inlägg och det lär komma men sammanfattningsvis handla det om att lägga in ett vilodygn för att bryta vardagsmönstret. Att välja en XX-fri dag i veckan för att balansera upp de andra ständigt uppkopplade dagarna utan ro. Jag blev förstås tvungen att googla Tomas Sjödin som myntat uttrycket och låna hans bok Det är mycket man inte måste, på biblioteket. Så härliga tankar, så skönt att någon annan sätter ord på dessa tids- och energitjuvar. På alla dessa saker man gör som bara tar upp ens tid utan att egentligen ge något av substans tillbaka. Nä, mera strömavbrott i vardagen!  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post269

Insikter

Att varaPosted by Annika 20 Apr, 2017 21:51
Att ha några riktlinjer för hur vi tänker, uppför oss, är inte så dumt. Oftast gör vi ju saker utav gammal vana och av uppfostran. Men om du tar dig en funderare på OM det är något du kan göra för att må bättre så är det kanske något så enkelt som att alltid le mot dem du möter, eller i alla fall le när du börjar prata med en annan människa. Ett enkelt leende sätter tonen, visar att man är nöjd och ofta får det bort lite av negativa känslor hos den leendet möter. Ett leende föder ett annat leende som man brukar säga smiley
Jag hittade nedanstående insikter tillsammans med en rad andra när jag rensade i mina gamla (och då menar jag GAMLA papper) och tyckte att de kan ju vara läge att dela med mig av. Läs med ett leende och en liten eftertanke...

I’ve learned...

I've learned that you cannot make someone love you. All you can do is
stalk them and hope they panic and give in...

I've learned that one good turn gets most of the blankets.

I've learned that no matter how much I care, some people are just
jackasses.

I've learned that it takes years to build up trust, and it only takes suspicion, not proof, to destroy it.

I've learned that whatever hits the fan will not be evenly distributed.

I've learned that you shouldn't compare yourself to others -
they are more screwed up than you
think.

I've learned that depression is merely anger without enthusiasm.

I've learned that it is not what you wear; it is how you take it off.

I've learned that you can keep vomiting long after you think you're finished.

I've learned to not sweat the petty things, and not pet the sweaty things.

I've learned that ex's are like fungus, and keep coming back.

I've learned age is a very high price to pay for maturity.

I've learned that I don't suffer from insanity, I enjoy it. (= jag smiley)

I've learned that we are responsible for what we do,
unless we are celebrities.

I've learned that artificial intelligence is no match for natural
stupidity.

I've learned that 99% of the time when something isn't working
in your house, one of your kids did it.

I've learned that there is a fine line between genius and insanity.

I've learned that the people you care most about in life you never get enough time with and all the less important ones just never go away. And the real pains in the ass are permanent.

Hoppas du log någon gång i alla fall. Jag hittade en lista till... av mer filosofiskt slag.

  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post268
Next »