FriskaSteg start

FriskaSteg start

Hälsa, Välmående & Glädje

Hälsa, att vara hälsosam & må bra, ska det vara vardagslyx?

Jag brinner för välmående, något som för mig innebär friluftsliv, motion och träning. En annan sak jag verkligen gillar att göra är att inspirera andra till att utvecklas och prestera mera. Hjälpa dem att ta nya friska steg mot ett gott liv enligt deras förutsättningar. Här i bloggen hoppas jag du hittar en drös inspiration för att utveckla dina egna förutsättningar.

Hör gärna av dig i något av inläggen eller skicka ett mail till: annika@friskasteg.se

Familjeäventyr

HälsaPosted by Annika 01 Aug, 2015 22:13

Ibland blir jag både glad och skrämd på samma gång. Speciellt när det kommer en fråga om att ”träna” barn. Eller i rättvisans namn så var det en fråga om att aktivera, uppmuntra ett barn. Först blir jag förstås glad och stolt över att föräldrarna frågar mig, sedan börjar jag fundera på vad som är problemet – egentligen.

Barn borde väl ha hur mycket spring som helst i kroppen... eller?

Dessa två killar har hur mycket spring i benen som helst och följde med på en fjällvandring.

Och föräldrarna?! Visst gör väl föräldrar någon aktivitet med barnen, går på utflykter eller till lekparker eller... inte?

Det enklaste sättet att aktivera barn är ju att faktiskt umgås med dem, göra någon fysiskt tillsammans. Göra utflykter i skog och mark med sina barn, fara och fiska eller bara gå en omväg till en fin plats att där man kan grilla och äta lunch/middag istället för hemma i köket. På så sätt får men dessutom gemensamma upplevelser och minnen, har naturliga diskussioner hemma inför och efter. Dessutom är det så lätt att både prata och vara tyst när man rör på sig i naturen.

Mat smakar ju som bekant alltid gott utomhus och när man gjort sig förtjänt av den

Mitt förslag till den här föräldern var att först och främst prata och försöka komma på vad barnet faktiskt vill göra för idrottsaktivitet och som nummer två att strunta i allt vad träning heter och hitta på äventyr i stället. Äventyr tillsammans med hela familjen eller ibland bara den ena föräldern när pusslet inte funkar. Förra gången jag gav rådet om ”Äventyr som träning” var det en mamma som jag coachade och som behövde långa pass men inte ville prioritera bort tid med barnen (en eloge till henne tycker jag). Eftersom barnen var så pass stora och själva idrottade blev hennes långpass just ”Äventyr”. Hon skulle tillsammans med resten av familjen ge sig ut på en upptäcktsfärd och hon skulle bära en liten packning som extra vikt/träning. Det kunde vara upptäcktsfärder till ett naturreservat, till en fin fors eller badstrand eller bara ”gå omkring i skogen”.

Vem får inte en massa frågor och funderingar när man hittar en bävers arbetsplats?

Detta är en suverän aktivitet för både partners som inte ”hinner” med varandra, för förälder - barn som egen tid och även för syskon eller kompisar. En upptäcktstur, en liten äventyrstur även om den bara är i närområdet ger så mycket mer än motion. Den ger gemenskap, gemensamma minnen och tid att prata och påminnas efteråt.

När du ändå är i skogen så ta dig tid, se det lilla

Just att det finns så mycket runt hörnet att uppleva gjorde att jag och Håkan gjorde en artikelserie till Friluftsfrämjandets medlemstidning Friluftsliv förra året med temat ”äventyr runt hörnet”. Riktigt skoj och något jag vill rekommendera alla er som behöver både motion och kvalitetstid med någon – Ge er ut på ett äventyr!  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post249