FriskaSteg start

FriskaSteg start

Hälsa, Välmående & Glädje

Hälsa, att vara hälsosam & må bra, ska det vara vardagslyx?

Jag brinner för välmående, något som för mig innebär friluftsliv, motion och träning. En annan sak jag verkligen gillar att göra är att inspirera andra till att utvecklas och prestera mera. Hjälpa dem att ta nya friska steg mot ett gott liv enligt deras förutsättningar. Här i bloggen hoppas jag du hittar en drös inspiration för att utveckla dina egna förutsättningar.

Hör gärna av dig i något av inläggen eller skicka ett mail till: annika@friskasteg.se

Leva livet - ta den långa vägen hem

Att varaPosted by Annika 10 Apr, 2015 10:47

Begravning. Livet som passerat. Det får en att tänka lite extra när man sitter där i kyrkbänken på en begravning. Hon som jag tog farväl av hade levt ett långt och händelserikt liv och som en av hennes än äldre vänner sa så var det skönt att hon dog levande. I motsats till att ha varit ett kolli en tid. Ingen där i församlingen kunde nog föreställa sig henne stilla, som ett kolli... Men det fick mig att tänka till. Inte på vad jag ska hinna göra innan jag dör för när jag väl dör så lär jag ju inte ångra något. Ångrar jag något, eller rättare sagt saknar något så är det väl troligare att jag gör det där på hemmet när jag tar mig fram med rullator. Nä, där under begravningen funderade jag på alla de där andra personerna som jag skjuter upp att umgås med. För det var just det jag funderade på där i kyrkbänken med kistan framför mig. Att jag inte hade pratat klart men henne. Inte alls. Det saknar jag och har ingen möjlighet att ta igen.

Kommer ni ihåg den där reklamen (som jag inte alls vet vad den ville sälja) där man uppmuntrades att ”Ta den långa vägen hem”? Det var en sprinkler som vattnad en gräsmatta och jag har alltid känslan av att man skulle springa igenom vattenstrålarna, njuta av vägen hem. Inte ha så bråttom utan upptäcka, njuta på vägen istället för att skynda.

Att ha mål i livet, karriärmål, förverkligande mål och resmål är mycket värt i sig. Men om vi drar det till sin spets och säger – res ensam och prata inte med en person på vägen... Vad är ett mål, en upplevelse, en njutning om man inte kan dela den med någon?

På gympapassen jag leder brukar jag säga att det är för att klara av att bädda sängen när vi är 93. Att kunna sträcka sig in under soffan och plocka ut barnbarnsbarnets leksaker när man är 87 som vi gör övningarna. Att hålla sig rörlig gör att vi kan vara i farten och utforska världen men glöm inte att vara flexibel i sinnet. Ta tillvara på personer och kontakter, var inte rädd att prata med nya människor, lära känna oliktänkande. Oliktänkande från dig. Ta till vara på människorna runtomkring dig och välj hellre att göra något tillsammans som skapar minnen än att förverkliga dina ”måsten”. Se till att du har pratat med så många du kan. När du sitter där på hemmet har du en mängd historier du kan dela med dig av när du pratar med än fler personer och upplever världen genom andra människor.

  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post237