FriskaSteg start

FriskaSteg start

Hälsa, Välmående & Glädje

Hälsa, att vara hälsosam & må bra, ska det vara vardagslyx?

Jag brinner för välmående, något som för mig innebär friluftsliv, motion och träning. En annan sak jag verkligen gillar att göra är att inspirera andra till att utvecklas och prestera mera. Hjälpa dem att ta nya friska steg mot ett gott liv enligt deras förutsättningar. Här i bloggen hoppas jag du hittar en drös inspiration för att utveckla dina egna förutsättningar.

Hör gärna av dig i något av inläggen eller skicka ett mail till: annika@friskasteg.se

Nej, nej = negativ ?!

HälsaPosted by Annika 10 Feb, 2015 21:36

Visst är det konstigt att det inte går att säga nej och bli respekterad? Trodd? Tänk dig att du får en inbjudan till en middag och så tackar du som vanligt ja utan betänketid. ”Vad kul! Då syns vi vid 19-tiden!” säger den som bjudit dig och så är det klart med det. Ingen fråga om du hade något annat som du får flytta/ställa in, inte någon följdfråga hur det kan komma sig att du är ledig på kvällen. Hade du å andra sidan sagt Nej tack, det funkar inte. Så är sannolikheten stor att du hade fått en massa frågor som ställt dig mot väggen tills du känner så mycket stress och vanmakt att det är enklare att byta svar.

Varför inte? Vad ska du göra? Det kan du väl skjuta upp? Måste du göra det nu? Etc etc haglar över dig. Och ve och fasa, tänk om du din anledning hade varit att du är trött och vill kura upp dig med en bok, eller att du planerat att ta tag i något som legat efter ett tag – städningen kanske? Något sådant svar hade absolut inte dugt utan att vederbörande hade tagit illa upp och fått dig att må än sämre.

Inte konstigt att man kör slut på sig. Att så många har både tidsbrist, är stressade och på gränsen till deprimerad för att de ”aldrig hinner med” allt som ska göras.

Ni som såg Skavlan härom veckan med Svend Brinkmann, författare till boken Stå emot, (tyvärr bara på norska än så länge) kanske log lite igenkännande. Jag gjorde då det. Mycket klokt var det när han poängterade att vi behöver vara lite negativa oftare. Säga nej, inte haka på allt utan eftertanke om det verkligen är vad du vill och har tid med samt energi för. Att få de saker vi gör att bli speciella och uppskattade istället för ännu ett "måste", något som stjäl energi.

Jag var inne på det här med att tänka efter före – att kunna vara lite negativ- i ett tidigare inlägg. Att kunna säga nej utan att för den skull vara negativt inställd. Läs, begrunda och fundera. Vill, orkar du och har du verkligen tid för alla dina aktiviteter och åtagande? Trivs du med dem och är de givande? Vore det kanske bättre för dig själv, din fysiska och mentala hälsa att sålla lite och säga nej till några saker? Inte för evigt men i perioder. Bli periodare, vet ja! smiley  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post233