FriskaSteg start

FriskaSteg start

Hälsa, Välmående & Glädje

Hälsa, att vara hälsosam & må bra, ska det vara vardagslyx?

Jag brinner för välmående, något som för mig innebär friluftsliv, motion och träning. En annan sak jag verkligen gillar att göra är att inspirera andra till att utvecklas och prestera mera. Hjälpa dem att ta nya friska steg mot ett gott liv enligt deras förutsättningar. Här i bloggen hoppas jag du hittar en drös inspiration för att utveckla dina egna förutsättningar.

Hör gärna av dig i något av inläggen eller skicka ett mail till: annika@friskasteg.se

Matiga äventyrsmuffins

MatPratPosted by Annika 13 Jun, 2014 14:13

Det går åt mycket energi när man är ute och rör på sig. Vilket i sig är bra eftersom vi bör gå plus minus noll på energikontot varje dag och det är inte så lätt alla gånger. Lika så är det inte bra att ha för lite energi när vi är tränar för då kan vi inte tillgodogöra oss träningen och för den som tränar för att förbruka kalorier och gå ner i vikt behöver kroppen känna att den har energi att bränna för att faktiskt bränna, annars går den på sparlåga och börjar ta av muskelmassan och det är inte bra. Dessutom är hjärnans främsta energikälla kolhydrater och ska vi kunna tänka, vara alerta under träning måste vi ha energi att jobba med.

Matiga muffins ger både energi och mättnad.

Men inte bara energi från sockerstinna energikakor och gel... tycker jag. Därför brukar jag göra mina egna energikakor, energibollar och matiga muffins. Helt beroende på vilken aktivitet jag ska göra. Till Må bra-vandringen förra året gjordes sådana här!

Förra helgen var det cykelutflykt med Team Gymmix Boden som gällde. En lågintensiv men lång aktivitet där vi både ville ha lite långsam energi och snabb energi så jag gjorde Matiga muffins, saltat och sockrat.

Att lägga in ett vardagsäventyr som långpass är perfekt träning. Här är Team Gymmix på cykelutflykt till Seletsbruk

Nu hade vi ju hellunch med supergod Pastasallad och kladdkaka med grädde till efterrätt så energi nivån blev fylld men dessa matiga muffins hade funkat ensamma för en lugn långtur då man vill ha någon både matigt och sött. Man får bara ta fler utan pastasalladen ;-)

Matiga äventyrsmuffins, 15 st – sätt ugnen på 225 grader.

5 dl vetemjöl

2 dl dinkelmjöl

4 tsk bakpulver

0,75 dl socker

Blandas ihop i en bunke

100 g smör – nyps ner i det torra till en grynig massa

1 dl tranbär/russin/ hackade katrinplommon eller vad du vill rörs ner tillsammans med

80 g pepparsalami i små bitar

1 ägg

2 dl mjölk

Rörs slutligen ner till en rätt så kladdig smet.

Klicka ut smeten i muffinsformar och toppa med riven ost. Grädda i ca 12 min i mitten av ugnen. Funkar bra att frysa och ta med i ryggsäcken / camelbacken när du drar på äventyr.  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post206