FriskaSteg start

FriskaSteg start

Hälsa, Välmående & Glädje

Hälsa, att vara hälsosam & må bra, ska det vara vardagslyx?

Jag brinner för välmående, något som för mig innebär friluftsliv, motion och träning. En annan sak jag verkligen gillar att göra är att inspirera andra till att utvecklas och prestera mera. Hjälpa dem att ta nya friska steg mot ett gott liv enligt deras förutsättningar. Här i bloggen hoppas jag du hittar en drös inspiration för att utveckla dina egna förutsättningar.

Hör gärna av dig i något av inläggen eller skicka ett mail till: annika@friskasteg.se

Får vuxna tävla?

TräningPosted by Annika 06 Feb, 2013 22:03

Jag blir lika fascinerad varje gång jag läser startlistan inför ett lopp och det spelar ingen roll om det är löpning eller längdskidor. Varje gång är jag så besviken på uppslutningen i de ”vuxna” klasserna. Det är så motsägelsefullt eftersom alla motionslopp är fulltecknade inom någon timme, någon dag på sin höjd. Vasaloppet var fulltecknat nästan innan Jörgen Brink gått i mål, Cykelvasan snabbare än jag hinner pumpa luft i däcken och samma sak med alla löpartävlingar. Man kan alltså tro att det är en motions- och tävlings bom på G! Men icke...

Tittar man på de vanliga klubb- och distriktstävlingarna är det knappt att prispallen blir full i ”vuxenklasserna”. Samtidigt tränar folk för att bli snabbare, springa fortare km-tider och köra millopp på nya personbästa. Men vill de tävla på vanliga tävlingar? Nä då.

Min fundering är egentligen två stycken:

1 – Hur sugen är man egentligen på att bli snabbare när man inte törs (?) tävla, åka/springa så fort man kan och testa sina gränser?

2 – Vill man inte att föreningarna ska överleva och kunna arrangera tävlingar i framtiden då man inte hjälper till genom att visa intresse?

Till dem som frågar mig om träningsråd säger jag alltid att för att bli snabb på 9 mil måste du orka åka fort på 1 mil så kör några vanliga tävlingar på 5 km och 10 km för att bygga upp fart och uthållighet. Men hur många av Vasaloppsdeltagarna i startled 3-10 kör korta tävlingar under året? Väldigt lien % törs jag lova. Oftast blir det 1 max 3 seedningslopp bara för att man ska. Jag lovar att hade de kört några fler korta vanliga tävlingar så hade de presterat bättre på seedningsloppen och orkat hålla ett lite högre tempo totalt under mål-loppet.

Och vad sänder vi för signaler till framtidens idrottare? Att tävla gör man när man är på jakt efter en landslagsplats, sedan är det fel och fult så vida det inte gäller ett motionslopp och så ett speciellt sådant?

Jag har under året kört ett antal längdtävlingar och oftast mot tjejer som är nästan hälften så gamla som mig – bara för att få prova mina krafter och förbättra mig.

Vad gör du för att utveckla dina gränser?

  • Comments(2)//www.friskasteg.se/#post134