FriskaSteg start

FriskaSteg start

Hälsa, Välmående & Glädje

Hälsa, att vara hälsosam & må bra, ska det vara vardagslyx?

Jag brinner för välmående, något som för mig innebär friluftsliv, motion och träning. En annan sak jag verkligen gillar att göra är att inspirera andra till att utvecklas och prestera mera. Hjälpa dem att ta nya friska steg mot ett gott liv enligt deras förutsättningar. Här i bloggen hoppas jag du hittar en drös inspiration för att utveckla dina egna förutsättningar.

Hör gärna av dig i något av inläggen eller skicka ett mail till: annika@friskasteg.se

Lägg till yoga

HälsaPosted by Annika 28 Jan, 2013 18:42

Yoga är inte bara träning, yoga är en helhetssyn på kropp, själ & tanke och just där finns också anledningen till de många varianter av yoga som finns, helt enkelt olika filosofier på hur kropp och själ påverkar och påverkas.

Nu har massor av västerländska varianter vuxit fram, vissa mer filosofiska andra helt träningsinriktade. Personligen tog jag till mig yoga, Ashtanga yoga, som ett redskap för att stärka min fysik. Som bonus fick jag alla mentala bitar men jag tillhör fortfarande träningssidan och använder yogan just för det den ger min kropp och tar resten som en härlig bonus. Jag gör yoga för att få en mjukare kropp med ett större rörelseomfång med bonus i from av avslappning och självkännedom.

Vad ger yoga då idrott?!

Till mitt idrottande tillför yogan som nämnt – rörelseomfång. Jag kan ta längre, mer vägvinnande steg. Jag får bättre kroppskännedom och kan nyttja tekniken mer effektivt, dessutom lär jag mig hela tiden att fokusera på mitt. En mjuk kropp skadar sig inte heller lika lätt som en stel kropp.

Balans, smidighet, rörlighet, styrka… i takt med dina egna andetag, din personliga rytm, rör du dig genom positioner samtidigt som du fokuserar på din kropp och hur den fungerar. Hela tiden koncentrerat avslappnat.

Ofta hör man att yoga är meditation i rörelse, just så känns längdskidåkning för mig, eller vandring. Då är jag verkligen i nuet, i mig själv, totalt medveten om varje rörelse jag gör utan att behöva använda hjärnan till att röra mig.

Yoga är dynamiska rörelser gjorda tillsammans med en djupgående andning som får kroppen att både slappna av och ta åt sig av rörelsen. Försök någon gång göra din vanliga stretching och slappna av i takt med din andning. Känn vilken skillnad i förhållande till om du stretchar och håller andan för att du försöker så mycket. I yoga ska du vara inte göra, du ska försöka vara positionen, känna kroppen just där och inte tvinga den. Man tränar inte yoga utan man gör. Är.

Yoga inom ”medicinen”

Den andning som görs inom yogan, ujjayi –andningen, är medveten och kraftfull. Det är intressant detta med medveten andning. Något så fundamentalt för vår överlevnad som andning är ändå något vi är så omedvetna om hur vi gör. För alla med astmaproblem, lungnedsättningar och andra respiratoriska problem är det väl investerad tid att lära sig ujjayi-andning. Kanske blir man inte botad, men man kommer definitivt att kunna andas bättre.

Enligt ”Experiamental biology” har ett thailändskt forskarlag testade en grupp personer där hälften under 20 minuter, 3 gånger i veckan fick göra yoga och de positioner som påverkar bröstväggens funktion. Den andra halvan av testgruppen levde ”som vanligt”. Efter 6 veckor hade yogagruppen gjort tydliga förbättringar i andningskapacitet både vad gällde in- och utandning medan den andra gruppen inte visade några förändringar. Forskarna tror att det förbättrade resultatet beror på starkare bröstmuskler och att gruppen blev bättre / mer medveten om andningen och kunde avlägsna hinder i luftvägarna.

Lika så visar studier att man kan förbättra blodtrycket, sänka stressnivåer, stärka hjärtat och mycket mycket mer med hjälp av yoga, läs mer om Medicinsk yoga.

Jag är inte ett dugg förvånad för när vi lär oss arbeta med kroppen och förstår hur den fungerar, blir mer kroppsmedvetna, så kan vi också ta tillvara på våra förmågor och förbättra oss avsevärt. Frågan är bara om vi VILL göra jobbet, lägga ner tiden och TROR vi på det vi gör?

Jag hjälper Frida in i dansaren under en fotografering förra sommaren.

  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post133