FriskaSteg start

FriskaSteg start

Hälsa, Välmående & Glädje

Hälsa, att vara hälsosam & må bra, ska det vara vardagslyx?

Jag brinner för välmående, något som för mig innebär friluftsliv, motion och träning. En annan sak jag verkligen gillar att göra är att inspirera andra till att utvecklas och prestera mera. Hjälpa dem att ta nya friska steg mot ett gott liv enligt deras förutsättningar. Här i bloggen hoppas jag du hittar en drös inspiration för att utveckla dina egna förutsättningar.

Hör gärna av dig i något av inläggen eller skicka ett mail till: annika@friskasteg.se

Inflation och konkurs

MatPratPosted by Annika 15 Dec, 2012 23:50

Ni som hört mig prata om mat eller varit på någon av mina ”Matträffar” vet att jag brukar säga att den enda konkurs man behöver göra är den med kalorier – OM man behöver gå ner i vikt. Men att inflationen varit hög även i köken och i kokböckerna var jag omedveten om tills jag lyssnade på en diskussion på radion. Poängen i diskussionen var att mängderna i recepten är större idag än för 30 år sedan. Aningen snedvridet med tanke på hur mycket mindre fysisk aktivitet vi ägnar oss åt idag jämfört med tidigare.

Nyfiken som jag är slog jag upp de enda två dubbletter jag har av en kokbok, nämligen Vår kokbok från 1982 och från 2009.

Vid den första titten blir jag glad, nu behövs bara 1½ tsk salt för att koka kött i 1 l vatten mot 2 tsk förr. Vi har en god falukorv på renkött från Svantes Vilt & Bär i frysen så jag slog upp korvstroganoff, kanske en idé för imorgon. MEN nog kör jag efter det gamla receptet i så fall, eller vad sägs om 4 port:

1982

300-400 g falukorv

2 gula lökar

1-2 msk margarin eller smör

2-3 msk tomatpuré

2 dl mjölk (grädde) -- förr var det inte automatiskt grädde som valdes

salt

vit- eller svartpeppar

persilja

2009

500 g falukorv --mer falukorv som idag innehåller?

1 gullök

smör eller margarin

2-3 msk tomatpuré

ev 1-2 tsk dijonsenap

2 dl grädde

salt

svartpeppar

hackad persilja

Frågan kommer upp igen: Behöver vi verkligen stoppa i oss allt det vi gör? Eller är det som så mycket annat i livet – överflöden och välfärd gör oss inte välnärda utan felnärda?

Vi rör oss mindre men äter mer. Ungefär 115 000 kcal mer per år nu än för 30 år sedan enligt folkhälsoinstitutet. Inte konstigt att befolkningen i stort blir större och större i omfång.

  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post123