FriskaSteg start

FriskaSteg start

Hälsa, Välmående & Glädje

Hälsa, att vara hälsosam & må bra, ska det vara vardagslyx?

Jag brinner för välmående, något som för mig innebär friluftsliv, motion och träning. En annan sak jag verkligen gillar att göra är att inspirera andra till att utvecklas och prestera mera. Hjälpa dem att ta nya friska steg mot ett gott liv enligt deras förutsättningar. Här i bloggen hoppas jag du hittar en drös inspiration för att utveckla dina egna förutsättningar.

Hör gärna av dig i något av inläggen eller skicka ett mail till: annika@friskasteg.se

Nyttigt och Gott

MatPratPosted by Annika 26 Jun, 2017 23:21

Gott från trädgården

Karin frågade efter mitt recept på rostade rabarberremmar som ska med på årets Måbra-vandring och här kommer det smiley Njut! Men du gör det mer om du sitter på en fjällsida och spanar ut över vidderna!

Hör du till dem som skalar rabarberna innan du ska göra paj? I så fall har jag det perfekta godiset du kan göra med skalet. Skalar du dem inte så får du väl göra det för en gångs skull (lovar dock att det blir fler än en gång).

Skär av den röda biten 10 cm längst ner på 5-6 rabarberstjälkar, att bara dra loss ”skalet” blir för tunt så ta en osthyvel och hyvla varje sida.

Blanda runt med 2-3 msk strösocker och 1 msk muskovadosocker och lägg sedan i en gryta och rör på svag värme tills sockret smält och rabarberskalen vattnar sig. Låt sjuda 1-2 minuter till.

Nu kommer JOBBET smiley

Lägg bitarna på en bakplåtsklädd plåt. Försök släta till dem vilket jag gör genom att dra dem genom min stora matpincett. Eller använd fingrarna, eller lägg bara ut dem men då torkar de sämre och skillnaden mellan tjocka och tunna gör torkningen ojämn = brännrisk.

Torka i ugn på 150grader i ca 8 min, sedan rostar du dem på 200 grader i 2-3 min.

Låt torka en stund innan du lyfter upp dem och... oj, tog de slut? Nåväl, sommaren är inte slut än så du hinner en vända till smiley









  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post272

Supermat - lök

MatPratPosted by Annika 04 Nov, 2015 21:26

Läste precis ett recept som börjar med ”Skiva 10 vitlöksklyftor på längden och låt dem sakta knappt brynas i 1 dl olivolja.” Tanken på att vara så varsam med tillagningen att man ska skiva klyftorna på längden fick mig att tänka på lökens alla suveräna egenskaper. Inte konstigt att Allium släktet är en super(intressant) råvara i alla dess former, färger och lukter!

Nästa säsongs vitlök har tagit sig och ser ungefär ut som den som kikade upp i våras.

En huskur som jag dock inte tror på är den där mot öroninflammation, fast då igen så har jag ju inte provat... Alltså att dela en lök och lägga snittytan mot örat, knyta om och sova med den. En annan huskur mot influensa och problem i över delen av luftvägarna är att försiktigt värma två skalade och delade lökar per fot, snöra in dem i något tyg och sedan lägga tyget under din fotsula i en yllesocka och sova med den. Dessutom bör du vara varm och sängen lika så för att kroppen ska ta åt sig alla nyttigheter från löken. Här bygger tanke mycket på zonterapi och fötternas direktkoppling till hela kroppen. Näpp, har inte provat det heller. Håller mig till lök som jag intar oralt.

Skörden av superråvaran gul- och rödlök var rätt bra i år även om den aldrig räcker långt för den är försvinnande go’.

Ett kök utan lök är som ett kärleksförhållande utan säng – med andra ord väldigt viktig i matlagningen smiley Just nu när gullök är så billig passar jag på att göra storkok av löksoppa smiley Mums! Fryser ner några liter i mjölktetror så de passar bra att stapla och njuter lite då och då under vintern utan att gråta för mycket.

Sänka fetthalten i blodet...

Hästar som led av blodpropp i benet framgångsrikt behandlats med lök och vitlök vilket ledde till vidare studier som visade att både stekt och kokt lök motverkar den blodproppsbildande tendens som uppträder efter fettrika mål. Det står även skrivet någonstans att Linné sa: ” den som tar vitlök i munnen på fastande mage skadas icke av att dricka okänt vatten...” Kanske värt att ha med vitlök på resa, förklarar dessutom den rika förekomsten av vitlök i vissa kök. Mer lök alltså! Har du något lökrikt recept får du gärna dela med dig – här, på mailen eller på min FB-sida!







  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post255

Ät upp ditt ogräs

MatPratPosted by Annika 23 Jun, 2015 20:54

Precis så hette en föreläsning jag höll för ett antal år sedan vid en kvinnofrukost. Den handlade om hur vi väljer att se på saker och ting. Ser jag det positivt eller negativt? Gör jag det till ett problem eller en utmaning? Är de hinder som ligger på min väg något jag tar till mig och utvecklas av eller kämpar jag mig över dem och springer vidare, eller undviker jag dem helt... Skrev om det i ett inlägg tidigare..

Föreläsningen ja J Att äta upp sitt ogräs handlar också om hur vi ser på saker och ting. Ogräs eller nyttoväxt? Ogräs eller vacker blomma? Jag har alltid önskat mig ett stort trädgårdsland men vad det innebär visste jag inte när jag bodde kvar uppe i kalla Malmberget. Här där sommaren är drygt en månad längre och temperaturen många grader varmare och det står ett blommande äppelträd i trädgården så vet jag vad växtkraft vill säga – och jag har valt att se bland annat nässlor på ett nytt sätt. För helt ärligt så kommer jag aldrig att orka lägga ner så mycket tid på att rensa bort dem som det krävs och för att jag inte ska ”gå in i väggen” eller bli frustrerad så väljer jag att glatt presentera mitt Nässel-land för dem som är intresserade av att se min köksträdgård. Sparris, bönor, rotfrukter, lökar, sallader, kålsorter och bärbuskar visar jag glatt. Sedan pekar jag mot bortre änden och säger: Och där är min nässelodling! Gissa om folk blir fundersamma smiley Nässelodlingen tidigare i våras

Att välja hur vi ser på saker och ting gör också att vi bygger bort negativa tankar och känslor, dessutom kan vi ofta vända saken till just något positivt. Nässlor tillexempel är ett suveränt gödselmedel för resten av odlingarna. Dessutom innehåller de mycket c-vitamin, järn, kalcium, fosfor, kisel, mangan och svavel samt hämmar det enzym som gör att prostatan växer. Rena supermaten med andra ord. Jag plockar de jag hinner och förväller och fryser in om jag inte använder dem direkt. De som hinner växa upp gör jag gödselvatten på och toppbladen plockar jag ibland och torkar för att ha i bröd och müsli. När jag kört ner kvickrot och nässlor med trimmen kommer det upp en ny laddning nässlor och jag får möjlighet till en andra skörd – om jag nu är intresserad.

Imorgon är det plockdags, ska göra nässelpesto och stuvad nässla med fetaost. Björkens musöron är förresten också en bra C-vitaminkälla och gott att göra pesto av, lite sent för i år men kom ihåg dem till nästa år. Våtarven däremot... full av näringsämnen och perfekt att ha med i salladen. Ut och prova!

Och DU! Du väljer själv hur du vill se och tackla ett problem - förlåt - en utmaning, är det något du växer av? som du springer ifrån? eller som du behöver hjälp med? Det viktiga är att du tar ett aktivt beslut och tar kontrollen själv!





  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post246

Ur led är tiden

MatPratPosted by Annika 19 Nov, 2014 19:55

Nu är världen vänd upp och ner. Visserligen har mörkret lagt sig och snön ”lyser” med sin frånvaro så allt är mörkt men aningen mysigt. För visst är det mysigt att kura skymning. Mysa i favoritfåtöljen med en bok, en kopp rykande te och ljuset från kaminen som dansar. Det är nästan så jag får lust att plocka fram julbelysningen för att få det där extra mysiga som hör den mörka årstiden till. Men bara nästan.

Jag tycker nämligen det är viktigt att hålla på lite traditioner. Ha något att vänta, längta och se fram emot. Gissa om jag blev förvånad när jag förra vecka, alltså måndag den 10 november såg en utomhusjulgran – TÄND!? Jag har full förståelse för alla som förbereder, dekorerar och planerar i god tid när just tid finns. Varför skjuta upp allt och bli stressad?

Men varför tända julgranen redan nu?

Men i går gick min förvåning över tända julgranar i början av november över. Jag fick nya saker att förvåna mig och våndas över. Semlor! Jag älskar semlor!

Frestelse av stora mått

Och där, i kylhyllan på affären låg semlorna granne med pepparkaksdegen......... Den 18 november! Nä, tänd ni alla era julgranar, adventsstjärnor och andra mysiga ljusdekorationer som kan lysa upp vårt vintermörker och få oss att mysa i skymningslandet i väntan på snön. För ju fortare julen kommer desto fortare får jag äta semlorsmiley Eller... Ska jag slinka in på affären imorgon och köpa mig en stor, svulstig semla och värma lite mjölk och mysa i skenet från adventsljusstaken trots att det varken är jul, fasta eller påsk?

  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post226

Matiga äventyrsmuffins

MatPratPosted by Annika 13 Jun, 2014 14:13

Det går åt mycket energi när man är ute och rör på sig. Vilket i sig är bra eftersom vi bör gå plus minus noll på energikontot varje dag och det är inte så lätt alla gånger. Lika så är det inte bra att ha för lite energi när vi är tränar för då kan vi inte tillgodogöra oss träningen och för den som tränar för att förbruka kalorier och gå ner i vikt behöver kroppen känna att den har energi att bränna för att faktiskt bränna, annars går den på sparlåga och börjar ta av muskelmassan och det är inte bra. Dessutom är hjärnans främsta energikälla kolhydrater och ska vi kunna tänka, vara alerta under träning måste vi ha energi att jobba med.

Matiga muffins ger både energi och mättnad.

Men inte bara energi från sockerstinna energikakor och gel... tycker jag. Därför brukar jag göra mina egna energikakor, energibollar och matiga muffins. Helt beroende på vilken aktivitet jag ska göra. Till Må bra-vandringen förra året gjordes sådana här!

Förra helgen var det cykelutflykt med Team Gymmix Boden som gällde. En lågintensiv men lång aktivitet där vi både ville ha lite långsam energi och snabb energi så jag gjorde Matiga muffins, saltat och sockrat.

Att lägga in ett vardagsäventyr som långpass är perfekt träning. Här är Team Gymmix på cykelutflykt till Seletsbruk

Nu hade vi ju hellunch med supergod Pastasallad och kladdkaka med grädde till efterrätt så energi nivån blev fylld men dessa matiga muffins hade funkat ensamma för en lugn långtur då man vill ha någon både matigt och sött. Man får bara ta fler utan pastasalladen ;-)

Matiga äventyrsmuffins, 15 st – sätt ugnen på 225 grader.

5 dl vetemjöl

2 dl dinkelmjöl

4 tsk bakpulver

0,75 dl socker

Blandas ihop i en bunke

100 g smör – nyps ner i det torra till en grynig massa

1 dl tranbär/russin/ hackade katrinplommon eller vad du vill rörs ner tillsammans med

80 g pepparsalami i små bitar

1 ägg

2 dl mjölk

Rörs slutligen ner till en rätt så kladdig smet.

Klicka ut smeten i muffinsformar och toppa med riven ost. Grädda i ca 12 min i mitten av ugnen. Funkar bra att frysa och ta med i ryggsäcken / camelbacken när du drar på äventyr.







  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post206

Ät dig till hälsa

MatPratPosted by Annika 17 Nov, 2013 00:08

Jag vet inte om jag egentligen törs skriva detta... nämligen att ”den största inverkan du kan göra för din hälsa inte har med träning att göra utan med mat”. Du kan nämligen påverka din hälsa mycket mer genom VAD och HUR du äter än genom att träna. Fast en kombination av de två är förstås suverän, lägg till sömn och du har den perfekta triangeln för en god hälsa, och lite inflytande av DNA förstås.

En fräsch frukt- och grönsaksdisk är höjden av lycka, speciellt om det finns något nytt och spännande att prova.

I vår underbart upplysta värld och med alla dessa träningsstofiler, förlåt träningsprofiler, är det synd att folk mår så dåligt för att de äter fel. Speciellt då det är relativt lätt att äta rätt.

Jag ska inte orera i det oändliga nu men tänk dig att du förändrar (inte gör tråkigt) något i dina matvanor lite då och då. Om du tillexempel börjar införa lite mer grönsaker kommer du automatiskt att inte äta lika mycket sött. Börjar du äta lite mer havre i olika former kommer ditt kolesterol att sjunka. Dessutom verkar ämnen i havre som en antioxidant och motverkar inflammationer i kroppen. Byter du ut delar av de vita produkterna mot fullkorn så kommer du att vara mätt längre, dessutom finns massor av vitaminer och mineraler i fullkornsprodukter.

Kvantitet är också väldigt viktigt när vi pratar om kroppsvikt och mat. Vad som är nyttigt vet vi rätt ofta men inget är nyttigt i för stora mängder. Drick 1 glas mjölk om dagen eller ät 5 brödskivor om dagen. Visst, men hur stora vore mer relevant att nämna. Jag funderar på att dra ner på mitt potatisätande och bara äta 1 potatis om dagen...

Detta med att inte äta kolhydrater är intressant. Vet du förresten att hjärnan bara kan använda glukos som bränsle och glukos får den från kolhydrater... Jisses vad bra bilen skulle gå om vi tankade den med något annat bränsle än det den är gjord för! Och i frukt och grönsaker är det rätt mycket kolhydrater förutom allt vatten smiley

För att äta rätt och rätt mängd är det bra att vara medvetet närvarande och medveten om sin kropp. Veta hur det känns när man är hungrig eller mätt, veta när sötsuget är hunger eller hungern leda eller ensamhet. Här kommer yoga in som ett bra komplement för den yoga handlar om att sammanföra kropp och tanke. Om att medvetandegöra relationen mellan vårt sinne och vår kropp. När vi är medvetna kommer vi även att bli mer medveten om VAD kroppen säger.

Man kan gå upp eller ner i vikt med i stort sett vilken kost som helst. Det beror på om man äter mer eller mindre än man gör av med. Det är därför 5:2 fungerar för då drar du ner intaget energi under en väldigt kort period och lurar inte kroppen att tro att det är svälttider som vid många andra bantningsmetoder. Fast varför köra en ”metod” över huvud taget? Kör Lagom-metoden som vi gör för allt annat i Sverige, ät lagom mycket för den energiförbrukning du har. Alltså, ta in det som du gör av med punkt slut. Ingen bantning fungerar bättre än den!

  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post185

Jobb lunch

MatPratPosted by Annika 13 Aug, 2013 11:42

Att äta ”al desco” är inte ännu ett positivt Italien-inspirerat matfenomen utan ett negativt sådant. Tyvärr är vi många som då och då känner att lunchrasten inte räcker till eller så tror vi att vi är smarta och sparar in lite tid genom att äta vid skrivbordet istället för att sitta vid ett matbord och äta. Om jag äter vid skrivbordet/datorn istället för att ta tid att äta i matsalen/fikarummet så hinner jag med ett gympass, en löprunda eller ett yogapass kanske man tänker. Men tänk igen! Mattider och rutinerna runt ätandet är ungefär lika viktiga som vad du äter.

En Omegarik sallad blir inte densamma om den hastas in i munnen.

Äter du ”al desco” och då inkluderar jag skrivbordet, datorn, Tv:n, tidningen etc. så blir måltiden inte en lugn återhämtning då kroppen känner vad den får i sig. Då du känner vad och hur mycket du äter. Vad maten smakar och om du verkligen är mätt eller behöver äta mer. Att äta medan man gör något annat innebär att du inte är medvetet närvarande i ätandet och framför allt yngre personer kan få olika (om än enkla) matstörningar. Ligger vår koncentration på något annat medan vi äter smakar maten mindre, vi äter mer och fortare, blir inte lika mätta på samma mängd mat och framför allt. Måltiden blir inte en energigivande paus och matupplevelse.

Halva matupplevelsen är givetvis matlagningen, även i cykelkläder på väg mot träning. Förberedelser gör både träningen bättre och måltiden mer njutbar.

Så du som tror du gör en hälsoförtjänst genom att skynda dig att klämma in ett pass under lunchen och slänga i dig maten medan du utför andra uppgifter; Tänk om! Tänk rätt! Och tanka rätt energi & mängd smiley

  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post170

Mat & Motion

MatPratPosted by Annika 06 Aug, 2013 15:51

Vem har hittat på någon så idiotiskt dumt som att det är okey att träna på TOM MAGE på morgonen?! Visst kan det ha en viss inverkan på en viktnedgång men då ska du vara överviktig och ha fett att bli av med. Motionen du gör ska vara kortvarig och just det jag precis skrev – motion. INTE träning!

Det är faktiskt skillnad på motion och träning och du vill TRÄNA och bli bättre på en idrott har inte råd att låta kroppen jobba på tom tank för då är inte träningen uppbyggande utan bryter ner kroppen.

Samma sak vad gäller alla dessa energidrycker, bars och att proppa i sig ”recovery” tjafs efter träningspass. Godislåda på posten! Och JA det är en GODIS låda smiley

Ärligt, hur många av oss är så vältränade och tränar så hårt att vi behöver extra energi så snabbt efter ett pass? Titta istället på klockan och fundera på hur lång tid det är till nästa mål mat. Är det över två timmar så JA, ta något i dig som lite keso eller en smörgås men är det snart dags för mat så räcker det gott och väl att vänta. Speciellt om du motionerat. Du som tränar tufft för att prestera är i en annan situation och har troligen inte samma energireserver i form att fett på kroppen. Var ärlig med dig själv och fundera på vad DU behöver och vad du GÖR. Träna eller motionera? Gå ner lite i vikt eller förbättra prestationen? Eller kanske både och men då är det en diskussion mellan att anpassa maten träningspasset och inte tvärt om. Och obs att jag skrev MAT och inte ”godis” smiley

Alltså, fundera över alla de tips & och råd som dyker upp i media – även på bloggar som den här ;-)

  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post169

Frukost

MatPratPosted by Annika 17 Apr, 2013 22:54

Jag kan aldrig låta bli att läsa alla tips som dyker upp angående träning och hälsa. Ofta är det 5-minuters tips; alltså så blir du XX på bara 5 minuter! Mer om det i ett annat inlägg för nu vill jag prata om frukost för ämnet dyker upp med jämna intervaller och här gör vi ofta så fel så fel.

Vem har hittat på någon så idiotiskt dumt som att det är okey att TRÄNA på tom mage på morgonen?! Visst kan det ha en viss inverkan på en viktnedgång men då ska du vara överviktig och ha fett att bli av med, eller känna din kropp väldigt väl. Motionen du i extrema fall gör utan bränsle ska vara kortvarig och just det jag precis skrev – MOTION. Inte träning!

En måltid ska ge kroppen bränsle för aktiviteterna fram till nästa måltid. Beroende på vad du ska göra får du anpassa måltiden efter det och inte aktiviteten efter måltiden – för det går sällan.

Det är faktiskt skillnad på motion och träning och vill du TRÄNA och bli bättre på en sport har du inte råd att låta kroppen jobba på tom tank för då sliter du och bryter ner kroppen istället för att bygga upp den. Allt vad gäller träning och hälsa är individuellt och därför är det viktigt att du pratar med någon som tar hänsyn till DIN verklighet istället för att du accepterar ett tränings- eller kostprogram rakt av från cyberrymden eller en tidning. Såvida du inte kan vara riktigt ärlig med dig själv och har en del kunskap om hur kroppen fungerar förstås.

Ska du träna och bli bättre på något så ska du ge kroppen bränsle att träna på, inte tanka när kroppen redan börjat bryta ner muskler för att få energi som täcker det du just gjorde.

För den som är överviktig kan det vara idé att göra någon lättare aktivitet innan frukost FÖRUTSATT att man inte överkompenserar efteråt och äter mer än man normalt gör. Beroende på vem du är och hur din kropp är finns det olika sätt att öka förbränningen men som sagt, det är individuellt och inte många individer är den andra lik och därför ska du ha ett personligt råd.

  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post149

Fina fisken

MatPratPosted by Annika 22 Mar, 2013 23:43

Ingen har väl undgått kostråden om att äta fet fisk minst tre gånger i veckan för att få i sig de nyttiga Omega-3-fettet (DHA) samt D-vitamin? Frågan är väl bara HUR? Hur ska jag göra för att få till tre måltider? Personligen är jag så lyckligt lottad så jag lagar själv både lunch och middag och har alltså 14 lagade måltidschanser under en vecka att få till 3 måltider med fisk. Låter inte så svårt när man ser det så, va? Om jag då avslöjar att det finns 21 chanser till under en vecka att äta fisk, hur svårt kan du då tycka att det är att få i sig fisk 3 gånger på 35 måltider? Eller säg 30 ifall man hoppar över några mellanmål. För det är bara att inse, under en dag bör man äta: frukost, litet mellanmål istället för fika, lunch, litet mellanmål igen istället för fika och middag.

Fiske är ju även en trevlig sysselsättning både sommar och vinter.

Behöver du ändå lite inspiration? Ät makrill på två hårdbrödskivor och ett kokt ägg till frukost två gånger i veckan. Ät sill och potatis till mellanmål en gång i veckan, japp – fler sillar än potatisar och hellre glasmästarsill än de med krämiga såser. Ät en räksallad eller sallad Nicoise till lunch och ungsbakad lax samt torskgryta till middag. Volá! Där var 5-6 måltider med fisk i veckan utan att det för den skull blev upprepningar.

Vilka fiskar och varför? Sill, torsk, kolja, makrill, lax, räkor, hummer och krabba innehåller mycket Omega 3-fetter och mineraler. D-vitamin som bland annat motverkar benskörhet och som både äldre samt växande barn bör äta finns mycket i lax och sill. För att motverka åderförfettning bör äldre människor äta mycket B12 som finns i torsk och räkor. Det sägs också att fet fisk minskar risken för Alzheimer och ger en bättre minnesfunktion så om vi får det på köpet är det ju inte så tokigt att äta nyttigt.

  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post143
Next »