FriskaSteg start

FriskaSteg start

Hälsa, Välmående & Glädje

Hälsa, att vara hälsosam & må bra, ska det vara vardagslyx?

Jag brinner för välmående, något som för mig innebär friluftsliv, motion och träning. En annan sak jag verkligen gillar att göra är att inspirera andra till att utvecklas och prestera mera. Hjälpa dem att ta nya friska steg mot ett gott liv enligt deras förutsättningar. Här i bloggen hoppas jag du hittar en drös inspiration för att utveckla dina egna förutsättningar.

Hör gärna av dig i något av inläggen eller skicka ett mail till: annika@friskasteg.se

Inställt

Turer som gåttPosted by Annika 17 Aug, 2016 22:41
Jag har kämpat emot men vad gör man när man faktiskt inte kan kämpa för, eller emot? Som ni märkt har det varit märkligt tyst här på bloggen: inga pepp, ingen inspiration, inte ens något litet inlägg om vad som kan vara viktigt att fundera över.
Några har skickat mail och frågat, andra har jag träffat I.R.L. och haft långa överläggningar med. Tyvärr samma dystra budskap = Min fot har domnat bort.
Det låter kanske inte så allvarligt och egentligen är det kanske inte det, jag lever ju smiley
Fast om man som jag är van att vara ute på långturer med skidor (läste ni Ute Magasinet om vinterturen i tält i Kebnekaisefjällen?). Eller om man är van att vandra några mil med ryggsäck några gånger under sommaren, eller springa genom skogen med glädje i hjärtat. DÅ är det jobbigt att ha en fot som domnat bort och som jag inte ens kan gå upp på tå på.
Du kommer ihåg två inlägg ner, Rovaniemi 150, den stora utmaningen jag gjorde och kände mig oövervinnerlig efter 28 timmars skidåkning! Japp, det var då och känslan var fantastisk. Tyvärr så gick det bara tre dagar och så... domnade foten och den är fortfarande bortdomnad till största delen. LITE smiley bättre har funktionen blivit men inte känslan. Väntar på remissen ortopeden skrivit men dagens sjukvård... Så helt krasst så törs jag inte äventyra min fot för tänk om det skulle bli värre.

Däremot ska jag bli bättre på att uppdatera här nu när jag har skrivit av mig det hemska. Och helt ärligt, det har känts för jäv...t och jag har inte haft någon lust alls att dela med mig av detta för det har känts jobbigt. Men nu är det sagt, luftat och plötsligt känns det lite lättare och kanske finns det någon därute som har lite inspiration och energi att dela med sig av till mig denna gång?
Men tyvärr så måste jag som sagt ställa in Må bra-vandringen detta år för min egen hälsas skull. Däremot hoppas jag att DU hittar på något som får dig att Må bra och berättar om det, här eller på FriskaSteg på FB så blir jag lite gladare smiley  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post261

Må bra-vandring även i år

Turer som gåttPosted by Annika 25 Jun, 2016 00:13
Om mitt långa uppehåll här på bloggen ska jag snart berätta med eftersom det har varit en jobbig period är det även jobbigt att ta tag i den. Något som kanske flera av er känner igen?

Men, nu till det positiva. Nu har jag knåpat ihop infon för årets Må bra-vandring. Som alltid, sista helgen i augusti. Läs, begrunda och hör av er.

smiley  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post260

Bieffekter

Turer som gåttPosted by Annika 11 Aug, 2015 21:23

Det är fascinerande med människor och våra prioriteringar. Allt vi vill men också hur vi väljer att inte prioritera - alltså egentligen väljer vi bort...

För er som nu inte valt bort, utan valt att strukturera om lite i era liv och följa med på Må bra-vandringen så måste jag varna er ändå.

Bi-effekter är inte alltid negativa - det beror på hur vi väljer att se på dem

Varna för vissa Bi-effekter som du kan få under de få dagar vi är tillsammans, effekter som att du börjar tänka mer på din hälsa, blir gladare och känner dig entusiastisk, får tid att tänka, kommer hem med spänstigare steg och beslut i sinnet.

  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post251

Jordgubbsgodis

Turer som gåttPosted by Annika 11 Aug, 2015 21:08

Trots att jag stått med jordgubbar upp till öronen har jag pratat om hallon. Min sambo har lett och frågat: Är det här verkligen hallonsaft? när jag bjudit på den nykokta saften. Sista felsägningen blev i alla fall rätt för när jag skulle skriva på pet-flaskan som skulle ner i frysen sa jag: Bäst jag skriver att det är hallonsaft så vi inte tar fel. Fast det heter ju jordgubbssaft! Skyndade jag mig att säga till honom med det stora leendet.

Förstår inte varför, jag har ju bara sett stora hallonkart men plockat jordgubbar – i massor. Nu när jag inte längre har några syltburkar jag kan frysa in och magen är så full av de nyttiga bären så jag knappt vill se en jordgubbe på hela... dagen (de är ju ändå otroligt goa med lite vispad grädde till... eller i yoghurt... eller...) Det var just det där ”eller”. Vad skulle jag göra?!

Tidigare har jag gjort vinbärsremmar till Må bra-vandringen. Väldigt goda och uppskattade så jag tänkte att... jordgubbsremmar blir det! Välkomna att smaka, bara ni anmäler er smiley

Rensa och koka saft på jordgubbarna. Låt rinna av i en silduk.

Mixa det som blir kvar i silduken och bred ut det på ett bakplåtspapper. In i ugnen på ca 50-100 grader och låt torka. Beroende på hur mycket vätska du tog till saften och hur tjockt du breder ut det tar det förstås olika lång tid att torka men när massan släpper från pappret är det klart. Ut ur ugn, dra av pappret och klipp i remsor som du rullar – eller bryter i bitar om det blev för torrt. Jag fick inte till remmar denna gång men som sagt, det finns mer i landet.

Jag passade på att torka några jordgubbar också, gott – gott i gottn gott!

Nä, det blev inget kvar att bjuda på men som det ser ut i landet hinner jag både en och två vändor till innan dagen D. Så kanske...

Smaklig måltid!

  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post250

Dags att njuta av fjällens vidder?

Turer som gåttPosted by Annika 28 Mar, 2015 22:20

Vad härligt att få vandra över fjället, se vad som dyker upp bakom nästa krön, bakom nästa krok. Att stå och se ut över vidderna från ett krön, en topp eller spana ut över en fjällsjö och se toppar resa sig där borta...

Önskningarna om att få vandra vidare brukar komma från både Må bra-vandringsgästerna och när vi varit ute på fjället och sprungit. Så, här är det nya paketet (Bortplockat då det utgått och inte ska kunna förväxlas)

– En fjällvandring under enkla former i storslagen miljö. Snäll men magnifik terräng, enkel för dig som inte fjällvandrat för då det är en nybörjar vandring där vi går mellan olika fjällstugor och hjälps åt med det praktiska så vi lär oss för framtida egna vandringar.

Välkommen att höra av dig!

  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post236

Då ska vi Må bra-vandra igen!

Turer som gåttPosted by Annika 27 Jan, 2015 21:33

Må bra-vandringen är just vad det låter som; en vandringshelg där vi koncentrerar oss på att njuta och må bra. Det är alltså INGEN träningshelg, även om vi råkar få motion och en massa energi under våra dagar på fjället.

Några glimtar av tidigare Må bra-vandringar

Långhelgen går i lugnets tecken, vi vandrar med pauser så vi hinner ta in vår omgivning och våra egna känslor. För att kropparna ska orka och inte bli stela av dagarnas vandringar provar vi mjukgörande yogaövningar som stretchar ut och mjukar upp. Perfekt komplement till bastubad och dopp i fjällsjön.

Läs om årets upplägg och 98 % av den info du behöver för att bestämma dig här
(resterande 2 % är din vilja att ta beslutet):


-Paketet är bortplockat då det har passerat och ingen ska råka blanda ihop infon med kommande turer.

Så, vad har du för ursäkt för att inte komma med på Må bra-vandringen smiley  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post231

Vinterkänning - fjällminnen

Turer som gåttPosted by Annika 11 Dec, 2014 22:35

Snön har äntligen kommit, om än i ett alldeles för tunt lager. Träningen går lite si så där, kanske även för dig? Ett perfekt träningspass utomhus när underlag och väder är som det är (gräns till Stockholms vinter smiley ) är att ge sig ut med stavar och köra lite skidgång och älglufs. Är det inte för halt så lägg gärna in några spänsthopp i en lite brantare uppförsbacke och lite sprättande skidgång förstås.

Och med tanke på alla löparpass som får en extra nivå med stavar i händerna så är det väl ändå dags att jag lägger in några bilder från höstens fjälläger där just stavarna hade en huvudroll mellan yoga, rörelsekedjor och vandring.

Håll till godo!

Vandring upp mot Aigert tills stormvindarna blev för hårda och vi övergav fjället och vandrade ner igen. Att snön lagt sig uppe på höjd fick stavarna att kännas mer användbara.


I slalombacken körde vi en hel del hopp, steg och sprättandeskidgång.

Ett småkuperat elljusspår i skogens skydd visade sig vara perfekt de dagar vindarna ven uppe på fjället men vid regnbågens fot trivdes vi gott.

Yoga, mindfulness och träningsprat var det mycket av trots brist på bildbevis. Matlagning och umgänge kring matbordet hann jag däremot fota –trots mysbelysning och dålig fotograf smiley

Hoppas ni alla plockar fram minnen av fjällägret när ni behöver inspiration och motivation. Vi ses till hösten igen!

  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post227

Må bra - sammanfattningen

Turer som gåttPosted by Annika 04 Oct, 2014 16:34

Tiden bara flyger iväg och plötsligt är hösten här. Eller höst och höst, förra helgen var jag tillbaka i Ammarnäs för träningslägret och då såg vi fjällen bortom Aigert lysa lätt vitpudrade och jag inser att det är sedan länge dags att lägga ut lite bilder från vår Må bra-vandring. För dig som är intresserad så är det torsdag-söndag v.35 2015 som gäller så det är lika bra du skriver in det i kalendern nu och preliminärbokar dig hos mig. Första bokningen har redan kommit så nä, du blir varken först eller ensam smiley

Som alltid är planeringen halv nöjet och att gå igenom recept, förbereda go’-saker och nya övningar för både kropp och knopp är något jag börjar med nästan innan jag hinner pack upp ryggsäcken från föregående tur.

Fast energibomberna får inte göras i ordning för tidigt.

Fascinerande att go’sakerna tar så mycket plats men ändå väger så ”lite”.

Regnkläder, dunjacka, torra ombyten etc etc. Skönt att jag är van att packa med tanke på maten som ska rymmas.

Resan är också halv nöjet och om det inte är Thai-vagnen i Sorsele som gäller som matställe tycker jag att utsikten i byn Hemfjäll tål att avnjutas både på upp- och nerväg. Likaså den brusande Vindelälven längre upp i dalgången.

Kamera är en viktig del av packningen och pauserna blir många och nästa år tror jag även en kikare kommer med.

Mindfullness utövas ofta, ibland gående och ibland sittandes vid en stilla porlande fjälljokk.

Det är inte bara vi människor som trivs på fjället och förutom några renar vi mötte hade vi i år tur att även få sen en kungsörn

Vandring är meditation i rörelse och det blir mycket att gå, inte alltid långt och länge utan dagsformen och gruppen sätter målen.

Toppröset på Lill-Aigert är ett mål

Och sjön Äivesjávrátje ett annat...

...tyvärr inte med badväder idag men väl en lite sovpaus på den torra risheden.

Förutom vandring, bastubad och fikapauser fylls sinnena av de små upplevelserna av en knallröd sluttning full av blåbär, doften av en kvanne vid vattnet och natten som lägger sig över de böljande vidderna.

Börjar du förstå varför vi fortfarande mår så gott så här en dryg månad efter vårt besök här?!  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post222

Spring i benen

Turer som gåttPosted by Annika 14 Sep, 2014 17:55

Brukar du träna, vill du ha en utmaning och inspiration? Nu har du chansen att ta din träning till nya nivåer, få ny inspiration och framför allt nya träningsupplevelser samtidigt som du njuter på fjället och fyller på med inspiration för framtida behov.

På begäran har jag lagt ihop ett program som innehåller både träning och njutning under tre dagar i fjällen. Känner DU för att vara med så passa på och anmäl dig för platserna är begränsade och alla får tyvärr inte plats.

Upplägget är anpassat så att deltagarna ska få ut så mycket som möjligt av träning och samtidigt njuta av fjället och slappna av. Deltagarna få testa på trail runnig när den är som bäst, alltså längs slingrande fjällstigar i storslagen miljö.

Kan man annat än längta efter att få sträcka ut?!

Testa sina egna gränser och gå ur konfortzonen genom högintensiv intervallträning och skidgång i slalombacken. Löpstyrka och löpteknik jobbar vi också med samt maximerar kroppen genom rörlighetsträning och yoga.

Sova lunch på fjället hör till för att må bra...

Sedan äter vi gott, diskuterar mycket och samlar energi för regniga dagar.

Ger dig som motionär massor med kunskap och verktyg som du själv sedan för in i din träning oavsett mål.

Programmet och info hittar du här:

  • Comments(0)//www.friskasteg.se/#post220

Mått riktigt gott

Turer som gåttPosted by Annika 01 Sep, 2014 21:25
Så är vardagen här med buller och bång. Men jag bjuder på ett litet smakprov från Må bra-vandringen så ni som inte kom med får börja planera för nästa år.
Utsikten kan man inte klaga på.

Det är snälla toppar vi besteg.

Och utsikten från bastun går ju bara inte att klaga på!

Fler bilder och mer om dagarna kommer snart!  • Comments(2)//www.friskasteg.se/#post218
Next »